Kategoriat
Hamppu

Hampun hyödyt ravintona: Miksi ottaa hamppu osaksi arkiruokailua?

Ihan alkuun erotetaan huumehamppu ja öljyhamppu toisistaan. Ravinnoksi Suomessa kasvatettu Finola-öljyhamppulajike ei sisällä huumausaineita, mutta tärkeitä ravintoaineita kyllä reilusti. Finolan THC-arvot noudattavat EU:n komission määräyksiä, eli ovat hyvin alhaiset (3), eikä sitä voida käyttää huumaavaan tarkoitukseen, ellei sitten huumaannu hampun terveellisyydestä ja monipuolisuudesta 😊

Kasvina hamppua on viljelty ja käytetty ravinnon lähteenä maailmalla jo vuosituhansien ajan (1), mutta Suomessa se on unohdettu ravinnon lähde, joka on leimautunut lähinnä huumekasviksi. Itseasiassa hamppu on ollut luultavasti yksi ensimmäisistä kasveista, joita ihminen on käyttänyt ravinnoksi ja muihin käyttötarkoituksiin, ja myöhemmin myös itse viljellyt sellaisiksi (2).

Ravintoaineita hampusta

Hamppu sisältää runsaan kirjon vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita, antioksidantteja, hyviä rasvoja, proteiinia ja kuitua. Erityisesti hampunsiemen sisältää fosforia, kaliumia, magnesiumia, rikkiä ja kalsiumia, sekä jonkin verran rautaa ja sinkkiä (2). Kasvipohjaisista lähteistä kokonainen hampunsiemen on kuitenkin yksi parhaista raudan lähteistä, jonka vuoksi erityisesti kasvissyöjät hyötyvät hampunsiemenen ottamisesta ruokavalioonsa. Lisäksi hamppuproteiini sisältää kaikki 9 ihmiskeholle elintärkeää aminohappoa. Se on siis erinomainen kotimainen vaihtoehto mm. soijalle, joka hyvän aminohappokoostumuksensa vuoksi on kasvisproteiinina erinomainen ja suosittu. (8.)

Hamppujauhoa voidaan pitää funktionaalisena ruokana, koska hampunsiemen sisältää runsaasti terveellisiä flavonoideja (1). Nämä terveyttä ylläpitävät flavonoidit auttavat ehkäisemään mm. erilaisia kroonisia sairauksia sekä syöpiä (6). Hamppua on helppo lisätä päivittäiseen ravintoon lisäämällä sitä eri muodoissa lähes mihin tahansa. Korvaa hamppujauhoilla osa leivonnassa käytettävistä jauhoista (max. 20%), niin saat parannettua leivän/leivonnaisten ravintoarvoja, ripottele hampun siemeniä tai hamppuproteiinia jogurttiin, lisää siemenet salaattiin tai keiton päälle, käytä hamppuöljyä salaatinkastikkeena tai sen pohjana… Vaihtoehtoja on lukuisia. Pakkaukset ovat myös riittoisia, koska hampun siementä tai siitä valmistettuja tuotteita ei ole tapana syödä suuria määriä kerrallaan.

Ravintopuolella hampusta käytetään lähinnä siemenet, joista saadaan puristettua terveellistä öljyä. Hamppuöljyssä onkin reilusti omega 3-, 6- ja 9 -rasvahappoja, joiden on todettu myös lääketieteellisissä tutkimuksissa auttavan erilaisissa kroonisissa ja rappeuttavissa sairaustiloissa (3). Lisäksi rasvahapoista 82 % on monityydyttymättömiä ja ne ovat vieläpä ihmiskeholle täydellisessä suhteessa (4; 2). Kuitenkaan öljyä ei tule kuumentaa liikaa (yli 150 c), sillä silloin siihen muodostuu transrasvoja ja perodikseja (3). Hamppuöljyä voidaan käyttää salaatinkastikkeena sellaisenaan tai muunneltuna tai esimerkiksi levitteissä leivän päälle (2). Kokeile tehdä esimerkiksi sitruunavinegretti hamppuöljyyn ja dippaa leipää siihen tai käytä salaatin kastikkeena! Tämä on ehdottomasti suosikkini, johon hamppuöljyä käytänkin enimmäkseen. Hampunsiemeniä voi toki käyttää ravintona myös sellaisenaan, jolloin ne Finelin ravintoarvotietojen mukaan sisältävät kokonaisenergiasta 64 % rasvaa, 22 % proteiinia ja 2 % hiilihydraattia (5).

Raskasmetalleista

Valitsemalla kotimaisen öljykasvin siemenen voit nauttia niitä paremmalla omallatunnolla. Ruokavirasto suosittelee pitämään siementen annostuksen kohtuullisena niiden energiatiheyden sekä raskasmetallipitoisuuden vuoksi. Ruokaviraston suositus aikuiselle on n. 30 g vuorokaudessa ja leikki-ikäiselle 15 g vuorokaudessa. (7). Suositukset on kuitenkin tehty yleisesti siemenille, ja tunnetusti kotimaiset lajikkeet ovat ulkomaisia lajikkeita puhtaampia ja mm. raskasmetallipitoisuudet ovat yleensä ulkomaisia siemeniä pienempiä. Tämä kuitenkin vain sivuhuomautuksena, emmekä ota enempää kantaa kotimaisenkaan hampunsiemenen raskasmetallipitoisuuksiin. Kaikkea kannattaa nauttia kohtuudella, ja tämä pätee mielestäni myös hampun osalta. Osana ruokavaliota se kuitenkin täydentää sitä – ja mikä parasta, luonnollisesti!

Lähteet: 

  1. Cerino,P., Buonerba, C., Cannazza, G., D’Auria, J., Ottoni, E., Fulgione, A.,  Di Stasio, A., Pierri, B. & Gallo, A. 2020. A Review of Hemp As Food and Nutritional Supplement. Mary Ann Liebert, Inc. Saatavilla: https://www.liebertpub.com/doi/full/10.1089/can.2020.0001
  2. Ranalli, P. 1999. Advances in Hemp research. The Haworth Press, Inc.
  3. Finola. N.d. Finola-öljyhampun kotisivut. Viitattu 19.1.2021. https://finola.fi/?lang=fi
  4. Käyttötarkoituksia. N.d. Finola-öljyhampun kotisivut. Viitattu 19.1.2021.  https://finola.fi/uses/?lang=fi
  5. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Kansanterveyden edistäminen -yksikkö. 2021. Fineli. Elintarvikkeiden koostumustietokanta. Helsinki. www.fineli.fi
  6. Flavonoidit liittyvät kroonisten tautien riskin pienenemiseen. 2002. Uutispalvelu Duodecim. Viitattu 20.1.2021. https://www.terveyskirjasto.fi/kotisivut/uutismaailma.duodecimapi.uutisarkisto?p_arkisto=0&p_palsta=10&p_artikkeli=uux02945
  7. Usein kysyttyä öljykasvien siemenistä. N.d. Ruokavirasto. Viitattu 19.1.2021. https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/elintarvikeala/elintarvikealan-yhteiset-vaatimukset/valvonta/tutkimukset-ja-projektit/vierasaineisiin-liittyvia-hankkeita/oljysiementen-kartoitus–ja-valvontahanke/usein-kysyttya-oljykasvien-siemenista/
  8. Leonard, W., Zhang, P., Ying, D. & Fang, Z. 2019. Hempseed in food industry: Nutritional value, health benefits, and industrial applications. COMPREHENSIVE REVIEWS IN FOOD SCIENCE AND FOOD SAFETY. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1541-4337.12517
Kategoriat
herkut RESEPTIT

herkku #2

HAMPPUPIPARIT

Jouluun herkulliset omatekoiset piparit hampputwistillä.

2 dl sokeria
1 ½ dl tummaa siirappia
¾ dl vettä
150 g margariinia
1 tl jauhettua kanelia
1 tl jauhettua inkivääriä
½ tl jauhettua neilikkaa
½ tl jauhettua pomeranssinkuorta
⅓ tl suolaa
2 tl ruokasoodaa
1 dl hamppuproteiinia
6 ½ dl vehnäjauhoja


Kiehauta kattilassa sokeri, siirappi ja vesi. Nosta kattila liedeltä ja lisää joukkoon margariini, mausteet ja suola. Anna seoksen jäähtyä. Sekoita keskenään toisessa astiassa hamppuproteiini, jauhot ja sooda. Sekoita jauhot siirappiseokseen. Pane taikina jääkaappiin yöksi. Kaulitse taikina ohueksi. Lisää leivinalustalle jauhoja, mikäli taikina tarttuu kiinni. Painele muotilla haluamiasi muotoisia pipareita. Paista pipareita leivinpaperilla vuoratulla uunipellillä 200 asteisessa uunissa noin 7 minuuttia.

Laktoositon, soijaton, vegaaninen

Kategoriat
herkut RESEPTIT

herkku #1

LETTU

Arkeen annos makeutta. Lettutaikinan voi tehdä myös ilman sokeria suolaisten lisukkeiden kanssa tarjottavaksi.

5 dl hamppumaitoa
3 dl vehnäjauhoja
½ dl hamppuproteiinia
1 rkl perunajauhoa
1 rkl sokeria
¼ tl suolaa
½ dl vissyä


Valmista taikina. Anna turvota noin 30 min. Lisää vissy. Lämmitä paistinpannu sopivan kuumaksi, lisää nokare paistorasvaa pannulle. Paista kummaltakin puolelta.

Tarjoiluehdotus: Nauti marjojen ja vaniljakastikkeen kera.

Laktoositon, soijaton, vegaaninen

Muunna resepti gluteenittomaksi vaihtamalla vehnäjauhot gluteenittomiin jauhoihin.

Kategoriat
Tiedotteet YRITYS

Jyväs-Hamppu muuttaa alkuvuodesta uusiin tiloihin

Jyväs-Hamppu muuttaa uusiin tiloihin Laukaan Vuonteelle. Muutto tapahtuu vuodenvaihteessa. Tämä muutto on yrityksellemme tärkeä kehitysvaihe, jonka kautta saamme alkutuottajien kanssa yhteisen tilan, jossa on yhteiskäyttöisiä laitteita. Samalla pystymme minimoimaan välikuljetuksia ja myös raaka-aine saadaan lähetä tuotantopaikkaa. Tämä edistää ja toteuttaa resurssiviisauden periaatteitamme.

Kategoriat
Media YRITYS

Pikahaastateltavana

Ylen toimittaja Sanna Savela kävi pikahaastattelemassa Suomen Hampputuotteiden Vesa Kaakkuriniemeä perjantaina 27.11.2020. Aiheena käsiteltiin EU:n elvytystukien käyttöä yrittäjien näkökulmasta.

Edit: Juttu ilmestyi 9.12.2020 ja se on luettavissa täällä. Kuuntele taltiointi 9.12. radiosta, Yle Keskisuomi 99.3 fm, klo 15.30 tai katso YLE TV1:n alueuutisista klo 17.06 ja 18.22 tai täältä.

Kategoriat
tuotteet YRITYS

Tuoteperheemme on nyt näyttävissä pakkauksissa Toivolan Vanhalla Pihalla ja Perttulan tilalla

Jyväs-Hampun lahjapakkaus uudella ilmeellä

Joulumyyntiin saatiin etiketit painosta ja pakkaukset valittua! Muutamia erikoistuotepakkauksia on tarjolla mm. lahjapakkauksessa.
Tuotteemme ovat esillä Toivolan Vanhan Pihan joulumyyjäisissä 26.11. alkaen sekä Perttulan tilan jouluisessa kahvilassa. Joululahjaostoksia voi tehdä myös verkkokaupassamme, joka on auki 24/7.

Ilahduttavaa joulunaikaa!

Kategoriat
Media YRITYS

Medianäkyvyyttä

Laukaa-Konnevesi Lehti julkaisi 22.10.2020 artikkelin Hampun jatkojalostaja Vuonteelle. Virpi Korhonen haastatteli Suomen Hampputuotteiden Mikko Ilmoniemeä.

Radio Yle Jyväskylä haastatteli Ilmoniemeä 23.10.2020. Mikäli lähetyksestä tulee podcast, lisäämme sen kuunneltavaksi myös tänne.

Kategoriat
HAMPPU-UUTISET Projektit

Hamppu innostaa myös rakentamaan

VIDEO: Hampputaloa rakentamassa. Rakentamisessa käytetty eristeenä hamppu-kalkkikomposiittia.

Hamppu kiinnostaa materiaalina, ja kasvin parhaita puolia onkin se, että sen voi käyttää kokonaan hyödyntämällä kasvinosien soveltuvuutta eri käyttötarkoituksiin. Jyväs-Hampun Mikko, Vesa ja Sanna kävivät tutustumassa paikallisen materiaali- ja koneistusyrityksen, ProSolven, kokeiluun siitä, kuinka hampusta rakennetaan ekologisesti. Hamppu-kalkkikomposiitti on seos, jossa käytetään vain hampun päistärettä, kalkkia ja vettä. Tuloksena on hengittävä, energiatehokas, antimikrobinen, ääntä eristävä ja paloturvallinen rakennusmateriaali, joka pitää asumuksen talvella lämpimänä ja kesällä mukavan viileänä. Kustannuksissakaan hamppu ei päätä huimaa (materiaalin kustannukset ovat noin puolet betonin kustannuksista). Ainut haaste rakennusprojektille tällä hetkellä on se, että hamppumateriaali pitää tilata ulkomailta. Tähän toivotaan pikaista muutosta ja kasvavaa kysyntää kotimaiselle hampulle.

Hamppu on rakennusmateriaalina pitkäikäinen. On kuitenkin mukava tiedostaa, että rakennuksen voi sen käyttöhistorian jälkeen jyrätä vaikka pellolle ravinteeksi, eli haitallista rakennusjätettä ei synny.

Materiaalilla on tuhansien vuosien käyttöhistoria, ja se on tehnyt paluun modernissa rakentamisessa. Muualla Euroopassa on rakennettu jopa 6-kerroksisia kerrostaloja hamppu-kalkkikomposiittia käyttäen, joten jälkijunassa tullaan Suomessa.

Olemme mukana edistämässä hamppurakentamista sekä kuulolla hamppurakentamisen uusista innovaatioista ja projekteista.

Mikäli haluat syventyä aihepiiriin enemmän, suosittelemme tutustumaan Rakennetaan hampusta -sivustoon. Katso myös kansainvälisen hamppurakennusteollisuuden sivusto IHBA (International Hemp Building Association).

Kategoriat
Media YRITYS

Mediassa

19.10., Podcast: Ikivanha suomalainen viljelykasvi kiinnostaa nyt monessa muodossa – Radio Keskisuomalaisen haastattelussa hamppuyrittäjät Mikko Ilmoniemi ja Vesa Kaakkuriniemi. Kuuntele nauhoite täältä. Haastattelijana Radio Keskisuomalaisen Lotta Merenmies.

Lisäksi sunnuntaina 18.10. ilmestynyt artikkeli, Öljyhamppu on nousemassa muotiin terveellisenä kasvisproteiinin lähteenä, löytyy luettavaksi Keskisuomalaisen nettisivuilta.

Hampun siemenissä on havaittu myös yhdisteitä, jotka koeputkioloissa hillitsevät tulehdusreaktioita ja ovat antioksidatiivisia eli suojaavat hapettumiselta. Niissä on myös viitteitä antikarsinogeenisista ominaisuuksista, täydentää tutkija Juha-Matti Pihlava Lukesta.

Tarja Repo / STT

Kategoriat
Kilpailut YRITYS

Kultaa ja kunniaa!

Vuoden 2020 Artesaaniruoka SM-kilpailussa, Raisiossa, Suomen Hampputuotteiden Jyväs-Hamppu-tuoteperhe ylsi kultasijalle kylmät mauste- ja ruokakastikkeet -luokassa hamppusavuöljyllä. Lisäksi hamppukarpalolakritsimme sai kunniamaininnan marjat- ja hedelmätuotteet -luokassa.

Molempia kilpailussa hyvin sijoittuneita tuotteita on mahdollista tilata kauttamme. Maista ja ihastu!

Täällä lista kaikista voittajista.