YRITYS

Jyväs-Hamppu on Suomen Hampputuotteet Oy:n tuoteperhe. Yrityksen taustalla vaikuttavat Mikko ja Vesa. Yritys perustettiin tarpeeseen saada markkinoille terveellisintä, puhdasta, ekologista ja täysin kotimaista lähiruokaa, joka soveltuu kaikille. Samalla yrityksen tavoitteena on edistää paikallisia verkostoja ja tuoda ravitseva hamppu arkiruokailuun.


Jyväs-Hamppu-tiimi

Mikko on viljelijä-alkutuottaja Oravasaaresta, ja muun muassa hänen mailtaan Jyväs-Hamppu saa raaka-aineensa.

Kehitysyhteistyövastaava Vesa taas vaikuttaa monella kentällä. Hän vastaa yrityksen talouspuolesta.

Lisäksi tiimiimme kuuluvat Eetu, jolla on rikas hampputietämys sekä työharjoittelijat Sanna, Maiju ja Emma jotka vastaavat mm. somenäkyvyydestämme. Graafisesta ulkoasusta vastaa Mari.

Yrityksen tarina

HISTORIA

Oravasaaressa hamppu ei ole uusi juttu. Jyväskylän kunnan historiasta löytyy mainintoja Suomen talousseuran pyrkimyksistä edistää hampunviljelyä kilpailujen avulla Keski-Suomessa 1800-luvulla. Oravasaarestakin kilpailuihin osallistuivat Harjulan tilan lisäksi useat muut maatilat. Vielä 1900-luvun vaihteessa kuituhamppu oli tärkeä raaka-aine monissa eri käyttökohteissa. Yrittäjämme Mikko, jonka sukutilalle Jyväs-Hampun juuret johtavat, on agrologi ja maaseutuyrittäjä Harjulan tilalta Oravasaaresta. Oravasaaressa viljelyperinteet yltävät yli 400 vuoden taakse.

TOIMINNAN ALKU

Mikko oli jo maatalousopintojensa aikana kiinnostunut erikoiskasveista, joilla pienten maatilojen kannattavuutta voisi parantaa. Hamppuakin hän oli harkinnut, mutta ratkaiseva tekijä löytyi 2013 perustetusta JuurikasJKL-yhteisöviljelyryhmästä. Vesa, Mikon nykyinen tiimikaveri, laittoi testiksi pienelle alalle Finola-öljyhamppua kasvamaan siemenestä ja ala suorastaan roihahti! Hampunsiemeniä tuli pieneltä muutaman neliön alalta huikea määrä. Vesa epäröi aluksi, miten Mikko suhtautuisi yllättävään hamppukokeiluun pellollaan – olihan hamppuun vielä vahvoja ennakkoluuloja – mutta huoli osoittautui turhaksi. Vuonna 2015 Mikko kylvi yhteisöviljelmän viereiselle lohkolle jo useamman hehtaarin Finola-pellon, joka tuotti kohtuullisen sadon.

Ensimmäiset kaksi vuotta Mikko etsi tietoa jalostusmahdollisuuksista ja puristi öljyä ja sen sivutuotteena ‘suikeroa’ eli hamppuhiutaletta pienmyyntiin tutuille ja markkinatapahtumiin. Toinen yhteisöviljelyryhmässä vaikuttanut tekijä, Eetu, innostui hampun yritystoiminnasta ja liittyi 2017 Hamppumaa-nimiseen jälleenmyyntiyritykseen, jonka alla yrityksemme perustettiin korvaamaan tuontituotanto kotimaisella Finola-hampunsiemenellä kesällä 2018. Yritysjärjestelyjen jälkeen Suomen Hampputuotteet päätti jatkaa itsenäisesti toimintaansa.

NYKYHETKI

Vuoden 2020 alussa yrityksemme tavallaan syntyi uudestaan ja sai oman web-sivun sekä markkinointikanavan sekä osallistui tuotekilpailuun ja KasvuOpen-sparraustapahtumaan niittäen mainetta omaperäisellä ja asiantuntevalla otteellaan. Korona-aikana myynti ravintoloille ja ruokaloille koki väliaikaisen pysähdyksen, mutta kuluttajamyynti aloitettiin pienimuotoisesti REKO-lähiruokaryhmän kautta. Sittemmin yhä useampi taho on kiinnostunut tuotteistamme esimerkiksi arvostettuina liikelahjoina ja pyrkimyksestämme uudistaa lähiruoan tuotanto- ja jakeluverkosto tämän päivän vaatimuksiin perinteitä ja luontoa kunnioittaen.

PAIKALLISUUS
MISSIONA

Meille paikallisuus tarkoittaa elinvoimaista maaseutua, maaseudun ja kaupungin verkostoituneisuutta, viihtyisää, luonnonmukaista ja monimuotoista elinympäristöä, jossa on yhteistyön henkeä sekä osaamisen jakamista ja kehittämistä. Haluamme, että hamppu löytää tiensä arkiruokailuun niin tuotteina kuin ravintola- ja ruokalapalveluiden kautta – mahdollisimman suoran toimitusketjun avulla. Kehitämme toimivaa ja käytännöllistä lähiruoan toimitusmallia, jossa hamppu ja muut terveelliset kasvikset siirtyvät pellolta ruokapöytään vaivattomasti, läpinäkyvästi ja jatkuvasti.

Tahdomme edistää paikallista ekologista ja kestävää yritystoimintaa luomalla verkoston, jossa hampun tuhannet eri mahdollisuudet voidaan hyödyntää tuotteiksi ja palveluiksi. Yritysverkostomme mahdollistaa lähitulevaisuudessa yhteisen resurssin tuotantopaikan myös pienille tuottajille, jotka pääsevät kokeilemaan ja kehittämään tuotantoaan ilman suuria pääomia infrastruktuuriin. Näin minimoidaan ympäristökuorma ja maksimoidaan paikallisen tuotannon osuus niin elintarvikkeista, tekstiileistä, paperista kuin rakennusmateriaaleistakin.

Hampusta on moneksi ja niin on meistä paikallisyrittäjistäkin! Sinun tuellasi voimme aloittaa kehityksen, joka työllistää Keski-Suomessa jopa tuhansia ihmisiä ja siirtää talouden kestävälle polulle.

Valitsemalla Jyväs-Hampun tuotteita toimit hyvällä asialla
  • Tuet parempien valintojen ja kestävän kehityksen ruokakulttuuria
  • Edistät terveellisiä elämäntapoja
  • Voit luottaa tuotteiden korkeaan laatuun
  • Tuet kotimaisuutta, paikallisuutta ja pientuottajia
  • Lisäät kysyntää ravinteikkaalle hampulle
  • Tuet hampun kehitystyötä mahdollistaen uusien innovaatioiden kehittämisen hampun ympärille
  • Teet ekologisen ja pienihiilijalanjälkisen valinnan ylikuormittunutta maapalloamme ajatellen.
KATSO VIDEOMME