Categories
kirjallisuus RECIPES

Reseptit jakoon <3

Hamppu taipuu moneen makuun. Äskettäin julkaistuun hemppureseptikirjaan, Cooking With Hemp, sinunkin on mahdollista tutustua ilmaiseksi. Se on kokonaisuudessaan ladattavissa PDF-tiedostona täältä.

Hamppu parhaillaan kasvaa kohti satokauden puintia. Nyt on oivallinen aika ja mahdollisuus tämän reseptikirjan avulla inspiroitua kaikista herkuista, joita hampusta pystyy vaivattomasti loihtimaan keittiössä.

Kirjan reseptit ovat englanniksi. Pyrimme julkaisemaan parhaita reseptejä suomeksi täällä sivuillamme. Kirja on myös vegaaniystävällinen, mutta sen kaikki reseptit eivät ole vegaanisia.

Hampusta iloa ruoanlaittoon! <3

Categories
Marketing COMPANY

Video: Jyväs-Hamppu ja hampun lukuisat käyttötavat

Categories
products COMPANY

Olemme MUJI:ssa

Tuotteitamme löytyy nyt myös MUJI:n verkkokaupasta sekä liikkeen kivijalasta Helsingissä (Kauppakeskus Kamppi).

Categories
breakfast goodies dessert RECIPES snack

Hamppumuffinit

Rouheisten hamppusämpylöiden jälkeen päädyin innovoimaan seuraavan hamppu-kaura-porkkanamuffinin, jonka voi nauttia hyvällä omallatunnolla vaikkapa aamu- tai iltapalaksi. Muffineissa on purutuntumaa, mutta mikäli se ei ole sun juttu, voit kokeilla reseptiä vaikkapa kaurajauhoilla (saat tehtyä kaurajauhoja itse blendaamalla kaurahiutaleet hienommaksi) ja hamppujauheella. Paahdetut hampunsiemenetkin voi halutessaan murskata hienommaksi. Reseptiä on helppo muokata myös erilaisilla mausteilla ja kuorrutteilla.

Hamppu-kaura-porkkanamuffinit ( 8 kpl )

vegaaninen, sokeriton, munaton, laktoositon, maidoton, VHH

1 dl porkkanaraastetta (n. 1 porkkana)
2 dl kaurahiutaleita
2 dl hamppuhiutaletta (tai hamppujauhetta)
0,5 dl roasted hemp seeds
0,5 dl erytritolia (tai ihan vaan sokeria)
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
ripaus suolaa, inkivääriä ja vaniljajauhetta
0,5 dl öljyä (käytin kylmäpuristettua rypsiöljyä)
1 dl kaurajuomaa

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja jaa muffinivuokiin.

Lisää vielä halutessasi pinnalle hampunsiemeniä.
Laita uuniin 200 C noin 25 minuutin ajaksi.

Anna jäähtyä. Lisää haluamasi kuorrute tai syö vaikka sellaisenaan voin kanssa.


Jos tykkää kookoksen mausta, voi myös kookoskermasta ja -maidosta tehdä kookosvaahdon muffinien päälle:

1/3 kookoskermaa
1/3 kookosmaitoa
1/3 margariinia (huoneenlämpöinen)
ripaus suolaa

Vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi ja asettele muffinien päälle. Laita jääkaappiin jähmettymään hetkeksi ja nauti vaikkapa aamu- tai iltapalaksi

1 muffini sisältää noin (ilman kuorrutetta):

115 kcal
5,1 g proteiinia
6,8 g hiilihydraattia
6,4 g rasvaa
– 0,5 g tyydyttyneet rasvahapot
– 2,3 g kertatyydyttymättömät rasvahapot
– 2,8 g monityydyttymättömät rasvahapot

Categories
Pääruoka RECIPES

Hamppupihvien valmistus vihermehun mäskistä

Vihermehujen valmistuksesta jää yli valtavasti kuivaa hedelmälihaa, josta tuo ihana ja terveellinen mehu on puristettu mehuksi. Moni heittää tuon kuivan mäskin biojätteeseen, mutta sen voi (ja se kannattaa) myös hyödyntää ruoan laitossa. Sehän on yhä kallisarvoista, käyttökelpoista ja kuitupitoista raaka-ainetta moneen käyttöön. Tässä artikkelissa kerron, kuinka tuosta vihermehujen mäskistä saa tehtyä kasvispihvejä Jyväs-Hampun hamppupihvi ateria-ainesta hyödyntäen. Ohjeella tulee noin 9 vegaanista pihviä.

Video pihvien valmistuksesta

Vaihe 1. Mittaa 4 dl mäskiä, 4 dl kuiva-ainesta ja 3 dl vettä astiaan ja sekoita keskenään. Voit lisätä halutessasi hiukan suolaa. Maista kuitenkin ensin, sillä kuiva-aineseos sisältää sitä jo valmiiksi. Voit halutessasi lisätä myös juustoraastetta muiden ainesten sekaan. Sekoita parin minuutin ajan, kunnes massa on muotoiltavaa.

Vaihe 2. Muotoile pellille pihvit käsin. Voitele leivinpaperi pihvien alta öljyllä, jolloin pihvit eivät tartu kiinni. Voit myös halutessasi öljytä pihvien pinnan, tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä.

Vaihe 3. Paista pihvit 175 C kiertoilmauunissa noin 25-30 minuutin ajan. Uuneissa on eroja, joten tarkista 20 minuutin kohdalla, etteivät pihvit pala. Voit myös kääntää pihvit tässä kohtaa.

Vinkki: Voit myös kokeilla korvata nesteen esimerkiksi kermaviilillä tai sen korvaavalla soijavalmisteella.

Categories
Vastuullisuus

Kuinka auttaa ilmastoa omilla teoillaan?

Moni miettii, mitä voisi tehdä ilmaston hyväksi ja mitkä olisivat helpoimpia keinoja hillitä ilmastonmuutosta omilla toimillaan. Koko ruokaketju on suuressa roolissa ilmastonmuutoksen kannalta, joten yksi keino hillitä ilmastonmuutosta omilla teoillaan on ruokavalinnat ja ruoan kulutuskäyttäytyminen. Tässä on yksi syy myös meidän olemassaoloomme.

Tässä vinkkimme vastuullisempiin ruokavalintoihin:

  1. Syö kasviperäistä ruokaa. Kasvipohjainen ruokavalio on always eläinperäistä ruokaa ilmastoystävällisempää. Moni kuitenkin pitää lihan mausta, eikä siitä ole jokaisen pakko luopua. Kuitenkin vähentäminen on ilmaston kannalta välttämätöntä. Korvaamalla edes osan eläinperäisistä tuotteista teet ilmastoteon. Mitä enemmän syöt kasvipohjaista ruokaa, sitä ilmastoystävällisemmin syöt. Aloita pienillä teoilla. Korvaa vaikkapa kahvimaito kauramaidolla (joka maistuukin muuten monen mielestä paljon paremmalta) ja pidä alkuun edes yksi kasvispäivä viikossa. Lisää kasvisruoan syöntiä pikkuhiljaa enemmän. Tavoittele, että lopulta syöt enää vain 1-2 kertaa viikossa lihaa.
  2. Hanki energia monipuolisista kasveista. Me haluamme pitää yllä peltojen ja ympäristön monimuotoisuutta, joka kärsii, kun viljely koostuu yksipuolisista kasvilajikkeista. Monet kasvit sitovat hiiltä kasvaessaan. Hamppu on erityisen ympäristöystävällinen, sillä se sitoo erittäin hyvin hiiltä ja kasvaa nopeasti, parantaa maaperää, eikä sen kasvatuksessa käytetä torjunta-aineita. Lisäämällä ympäristöystävällisiä raaka-aineita ruokavalioon yhä enemmän saamme lisättyä näiden tuotteiden kysyntää ja täten myös niiden tuomia ympäristöhyötyjä. Haluamme myös pitää yllä peltojen ja ympäristön monimuotoisuutta, joka kärsii, kun viljely koostuu yksipuolisista kasvilajikkeista. Tiesitkö, että 75 % maailman ruoasta tulee vain 12 kasvista ja viidestä eläinlajista? Vain kolme kasvilajiketta (riisi, maissi ja vehnä) koostaa noin 60 % ihmisen energianlähteestä, mutta ravitsemuksellisesti ne eivät kuitenkaan täytä vitamiinien ja mineraalien tarpeitamme. Lisäksi monia ravintorikkaita kasveja häviää maapallolta viljelyn yksipuolisuuden vuoksi. (1) Me voimme suojella ympäristön monimuotoisuutta valitsemalla energian lähteeksi myös muita, kuin näitä tavanomaisia ja paljon viljeltyjä kasveja, jotka kuuluvat perinteisesti lähes kaikkien ruokapöytään ja -kaappeihin. Täältä pääset lukemaan Knorrin ja WWF:n tekemän oppaan ” Future 50 Foods” (englanninkielinen), johon muuten myös ravitseva hampunsiemen on listattuna. Valitsemalla monipuolisesti erilaisia kasviperäisiä raaka-aineita ruokavalioomme rikastutamme samalla myös ruokavaliotamme sekä makuaistiamme.
  3. Käytä ruokasi mahdollisimman tehokkaasti. Tarkoittaa sitä, että heitä mahdollisimman vähän ruokaa roskiin. Ota lautaselle vain se, mitä jaksat syödä. Käytä ensin vanhemmat raaka-aineet kaapista ja järjestä jääkaappi aina kauppareissun jälkeen niin, että vanhat ovat edessä ja uudet takana. Pakasta osa ruoasta jos tuli tehtyä liian iso annos ruokaa valmiiksi. Myös monelle kasviksen ”hävikkiosalle” löytyy käyttöä mistä moni ei vain tiedä. Esimerkiksi parsakaalin varsi saattaa lentää monella roskikseen, mutta sen voi kuitenkin keittää ja soseuttaa vaikkapa kasvissosekeiton sekaan. Varsi on itseasiassa myös hyvin ravintorikas osa, jonka moni heittää suotta pois (myönnän, itsekin olen näin tehnyt monesti).
  4. Kierrätä. Älä heitä ruokajätettä sekajätteeseen. Jos mahdollista, kompostoi omassa kompostissa ja hyödynnä jäte näin omassa puutarhassa.
  5. Osta kotimaista ja paikallista. Näin kuljetusmatkat pienenevät ja lisäksi tuet paikallista ja kotimaan taloutta maksamalla tuloja kotimaahasi.

Lähteet:

Future 50 Foods. 2019. 50 Foods For Healthier People and a Healthier Planet. Knorr & WWF. https://www.wwf.org.uk/sites/default/files/2019-02/Knorr_Future_50_Report_FINAL_Online.pdf

Categories
breakfast RECIPES snack

Mihin hamppujauhoja käytetään?

Hampusta saadaan valmistettua monenlaista proteiinipitoista hamppujauhoa, joka proteiinin lisäksi sisältää hyviä rasvahappoja sekä hampun sisältämiä tärkeitä ravintoaineita. Jyväs-Hampun hamppujauhot ja -hiutaleet valmistetaan kylmäpuristusmenetelmällä, jolloin jauhojen ja hiutaleiden ravinteikkuus säilyy parhaimmillaan. Hampunsiemen sisältää mm. kaikki 20 aminohappoa, proteiinia, kuitua, sekä runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita. Vaikka kyseessä on siemen, on analyysiemme mukaan kotimaisella lajikkeella hyvin pieniä määriä raskasmetalleja, jolloin sitä on myös turvallista nauttia ruokavaliossaan.

Korvaamalla osan jauhoista hamppujauhoilla, saadaan valmiin tuotteen proteiinipitoisuutta nostettua sekä parannettua ravinteikkuutta muiltakin osin. Myös ihanaa pähkinäisyyttä saadaan makuun.

Hamppuhiutaletta voidaan käyttää samaan tapaan, kuin jauhotkin. Koostumus on ainoastaan karkeampaa. Hiutale sopii mainiosti mm. sämpyläjauhoihin tai pizza-taikinaan. Sitä saa myös itse jauhettua hienommaksi.

Rouheiset hamppusämpylät

Tässä ohje hamppusämpylöihin. Tällä ohjeella on korvattu
n. 30 % jauhoista hamppuhiutaleilla. Ohjeella tulee 12-14 sämpylää.

9 dl rouheista sämpyläjauhoa
4 dl hamppuhiutaletta
1 dl siemeniä (voit käyttää hampunsiemeniä tai omaa siemensekoitusta)
1 pss kuivahiivaa

4,5 dl kädenlämpöistä vettä
0,5 dl öljyä
1 tl laadukasta suolaa


Sekoita kuivat aineet keskenään. Mittaa käden lämpöinen vesi erikseen ja sekoita öljy ja suola siihen. Lisää kuivien aineiden joukkoon. Vaivaa taikina käyttäen tarvittaessa sämpyläjauhoja, kunnes taikina irtoaa astian pohjista eikä enää tartu käsiin. Älä lisää liikaa jauhoja, taikina saa jäädä pehmeäksi. Laita lämpimään paikkaan liinan alle kohoamaan.

Kun taikina on kohonnut liinan alla noin puoli tuntia, kaada taikina tasolle ja muotoile pitkäksi pötköksi (lisää jauhoja tarvittaessa niin, ettei tartu pöytään). Leikkaa pötköstä saman kokoisia paloja ja pyörittele sämpylöiksi pellille. Anna sämpylöiden nyt kohota vielä toiset puoli tuntia. Paista 225 C noin 20 min.

Voiko hamppujauhoa käyttää muuhun kuin leivontaan?

Hamppujauhot ovat erinomainen lisä aamiaiselle ja iltapalalle myös jogurtin tai puuron sekaan. Hamppujauhot ja -hiutaleet tuovat annokseen lisää erityisesti proteiinia ja kuituja, sillä Jyväs-Hampun hamppujauhot sisältävät 33 % proteiinia ja jopa 41 % kuituja. Jos ei vatsa kuitenkaan ole tottunut kuituihin, kannattaa tuotteiden käyttö aloittaa varovaisesti, jotta vatsa ehtii tottua kuidun määrään.

Categories
levitteet lisukkeet RECIPES

Vinegretti

Tässä ohje hamppuöljystä tehtävään helppoon ja herkulliseen hamppu-sitruunavinegrettiin. Tarvitset tähän pienen salaatinkastikepullon, johon valmis kastike tulee, raastinraudan, sekä pienen pienen suppilon, jonka avulla raaka-aineet saadaan ujutettua pulloon sisälle.

Hamppu-sitruunavinegretti


0,5 dl kylmäpuristettua hemp seed oil
0,2 dl luomusitruunasta puristettua sitruunamehua
0,2 dl omenaviinietikkaa
0.5 tsp salt
0,5-1 tl mustapippuria
1 rkl luomusitruunasta raastettua sitruunan kuorta
2 tl dijon sinappia.

Raasta sitruunan kuorta raastimen tiheällä sivulla ja laita suppilon avulla salaatinkastikepulloon. Mittaa muut aineet ja lisää ne yksitellen myös pulloon suppilon avulla. Laita pulloon korkki ja sekoita voimakkaasti. Jätä maustumaan ja vinegretti on valmis.

Käytä salaatinkastikkeena, mausteöljynä, leivän päällä tai dippinä patongille.

Ja ei kun herkuttelemaan – nam !

PS. Tähän ohjeeseen riittää hyvin myös pienempi pullo, jonka löydät täältä.

Categories
Hamppu

Miten hampunsiemeniä käytetään?

Kuten jo aiemmin blogissa ja verkkosivuillakin on kerrottu, hampunsiemenet ovat se raaka-aine, josta tulee myös hamppuöljy a.k.a. hampunsiemenöljy, hamppuproteiini, hamppujauho jne. Lisäksi hampunsiemeniä voidaan syödä sellaisenaan, niitä voidaan paahtaa, idättää, kuoria ja murskata. Hampunsiemenistä tehdään myös hamppumaitoa, joka on raaka-aine myös hefulle. Monikäyttöistä siis.

Hampunsiemeniä ei tarvitse esikäsitellä, vaan ne ovat luonnollinen ravintoaineiden lähde sellaisenaan. Siemeniä voi kuitenkin halutessaan idättää, jolloin niistä saadaan poistettua fytiinihappoa ja parannettua ravintoaineiden imeytymistä.

Mihin hampunsiemeniä käytetään?

  • Lisää leipätaikinaan tai siemennäkkärin raaka-aineeksi
  • Tee granolaa
  • Jogurtin tai puuron päälle
  • Heitä smoothieen
  • Keiton tai salaatin päälle
  • Spreads
  • Hefuksi
  • Koristeeksi minkä tahansa annoksen päälle
  • Voit myös napostella sellaisenaan

Helpoin tapa nauttia hampunsiemeniä on heittää sitä ihan minkä tahansa ruoan päälle. Se näyttää ja myös maistuu kivalta. Jos tykkää syödä jogurttia, tuo hampunsiemen siihen mukavan lisän. Itse lisään hampunsiemeniä joka aamu jogurttini sekaan tuomaan aamupalaan lisää ravintoaineita. On aina luonnollisempaa saada ravintoaineet ruoasta vitamiinipurkkien sijaan (toki joitain vitamiineja ei pysty saamaan ravinnosta riittävästi, jolloin niihin purkkeihinkin on turvauduttava).

15g kokonaista hampunsiementä sisältää*:

1,95 mg rautaa (13 % naisten saantisuosituksesta**)
72,45 mg magnesiumia (20 % saantisuosituksesta)
1 mg sinkkiä (11% saantisuosituksesta)
16,5 µg folaattia (4% saanti suosituksesta)
1,4 mg niasiinia (8% saanti suosituksesta)
0,26 mg E-vitamiinia (2,6 % saantisuosituksesta***)

*Lähteenä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
**naisten saantisuositus on 15 mg/vrk ja miesten 9 mg/vrk
***miesten saantisuositus on 10 mg/vrk ja naisten 8 mg/vrk.

Hampulla voitaisiin korvata soija kotimaisesti

Monet puhuvat hampunsiemenestä kotimaisena soijana, koska se sisältää kaikki ihmiskeholle välttämättömät aminohapot. Hefulla voitaisiinkin itseasiassa korvata soijasta tehty tofu täysin kotimaisesti. Mikä parasta, Hefun maku on herkullinen! Tuotetta voi myös maustaa mieleisekseen. Kannattaa kokeilla erilaisia makuvaihtoehtoja, sillä joskus yllättävät maut ovatkin niitä parhaita 😊

Aiemmin tällä viikolla lähdimme taas kokeilemaan Hefun valmistusta ja pohtimaan kuinka se saataisiin myös valmiina tuotteena markkinoille ilahduttamaan ja monipuolistamaan kaikkien muidenkin ruokapöytää helposti ja maistuvasti. Hefua on melko helppo tehdä itsekin, mutta toki siinä on oma vaivansa. Suosittelen kuitenkin kokeilemaan, jos joskus on luppoaikaa ja inspiraatiota kokeilla uusia juttuja keittiössä. Varoitan, että siemeniä hefuun kuitenkin menee melko paljon, eli pussin pohjat ei tähän hommaan riitä.

Yllä kuvia tämän viikkoisesta hefustamme, joka päätyi lopulta salaatin sekaan. Tähän väliin mainitsen, että itse en tätä ennen ollut tehnyt koskaan hefua tai maistanutkaan sitä, ja sekä maku että koostumus yllättivät minut! Molemmat olivat pehmeitä ja silkkisiä.

Kokeilemamme maut olivat:

  • Yrtti
  • Tyrni
  • yrtti-mustapippuri
  • paprika
  • ja sipulirouhe

Nämä kaikki olivat suolaisia makuja.

Joko sinä olet maistanut hefua? Mikä on lempi makusi?

Categories
Hamppu

Ravitseva hamppuöljy ravintona sekä ihon hoidossa

Hamppuöljy, toisin sanottuna hampunsiemenöljy on hampunsiemenistä kylmäpuristettua öljyä, jota voidaan käyttää niin sisäisesti, kuin ulkoisestikin. Kun hamppuöljy puristetaan kotimaisista hampunsiemenistä, on kyseessä aivan erityinen superfood. Tässä postauksessa aiemmin kerroinkin jo hiukan alustusta hamppuöljyn hyödyistä. Hamppuöljyn rasvahappokoostumus on siis ihmiskeholle täydellisessä suhteessa, jolloin keho pystyy myös hyödyntämään sitä parhaalla mahdollisella tavalla. Kaikkien välttämättömien rasvahappojen lisäksi hamppuöljy sisältää myös kaikki ihmiskeholle tärkeät aminohapot, E-vitamiinia, sekä tärkeää gammalinoleenihappoa eli GLA:ta sekä stearidonihappo, joita useimmista elintarvikkeista ei löydy. (1). Tutkimusten mukaan välttämättömien rasvahappojen ja GLA:n riittävä saanti ravinnosta on avain asemassa atooppisesta ihosta kärsiville, jolloin myös he hyötyvät erityisen paljon hamppuöljyn nauttimisesta ravintona. Hamppuöljyn nauttiminen sisäisesti voi siis ravitsemuksellisuutensa lisäksi helpottaa myös iho-oireita. (1, 2).

Hamppuöljy ravitsee ihoa

Hamppuöljyä käytetään ihon hoidossa toki myös ulkoisesti. Korkea laadukkaiden monityydyttymättömien rasvahappojen pitoisuus saa aikaan pehmittävän ja kosteuttavan vaikutuksen, lievittäen kuivan ihon oireita sekä taistellen ihon ikääntymistä vastaan (4). Laadukkailla rasvahapoilla on myös tulehduksilta ja hapettumiselta suojaava vaikutus, ja öljyn käyttö voi lievittää useiden ihosairauksien oireita (5). Ei siis ihmekään, että monet suuret kosmetiikkayritykset käyttävät hamppuöljyä raaka-aineena kosmetiikkatuotteissaan. Mm. Body Shop puhuu hampusta kauniiseen sävyyn väärinymmärrettynä kasvina, joka suojaa ja kosteuttaa ihoa ravitsevasti, sekä tietysti samaan aikaan ympäristöystävällisesti (3).

Puhdasta hamppuöljyä voi kuitenkin käyttää myös sellaisenaan, eikä valmiita kosmetiikkapurkkeja ole välttämätöntä hankkia kaapin täytteeksi. Samalla öljyllä voit rikastuttaa ravintoasi sekä hoitaa ihoasi. Sekoittamalla pienen määrän hamppuöljyä käyttämääsi kosteusvoiteeseen saat aikaan hamppuvoiteen, joka todella ravitsee ihoa. Vaikutuksen voi huomata lähes välittömästi. Ei muuten ole yksi ja ainut kerta, kun olen saanut ihmetellä ihon pehmeyttä pestyäni hiusten pesun jälkeen kasvoni tällä hamppushampoolla 😊 Varoituksen sanasena kuitenkin; mikäli shampoota joutuu silmiin voi se kirvellä ikävästi. Pidä siis silmät tiukasti kiinni ja huuhtele huolellisesti.

Hampunsiemenöljy on riittoisa ja monikäyttöinen superöljy

Suosittelen kokeilemaan tätä superöljyä niin sisäisesti, kuin ulkoisestikin. Muistutan kuitenkin vielä, että kuumennukseen öljy ei sovellu, joten nautithan sitä sellaisenaan kalaöljyn tapaan, rikastuttamaan jo kypsennettyjä ja kuumennettuja ruokia, tai raaka-aineena esimerkiksi itse tehdyssä salaatinkastikkeessa. Koska öljyjä ei suositella korkean energiapitoisuutensa vuoksi nautittavaksi suuria määriä kerrallaan, ovat tuotteet myös hyvin riittoisia.

Myös ulkoisesti ihon hoidossa käytettynä öljyjä käytetään hyvin pieniä määriä kerrallaan, joten samasta purkista riittää molempiin pidemmäksikin aikaa.

Lähteet:

  1. Hamppu palaa ruokapöytään. 2013. Ruokatieto Yhdistys. Viitattu 25.1.2021. https://www.ruokatieto.fi/sv/node/28510
  2. Kuopion yliopistosta uusi tutkimustulos: Hampunsiemenöljystä lievitystä atopian oireisiin. N.d. Finola. Viitattu 25.1.2021. https://finola.fi/wp-content/uploads/2017/10/W-atopiatutkimustiedote.pdf
  3. Hampunsiemenöljyn hyödyt ihonhoidossa. N.d. The Body Shop. Viitattu 25.1.2021. https://www.thebodyshop.fi/hampunsiemenoljyn-hyodyt-ihonhoidossa/
  4. Grotenhermen, F. & Russo, E. 2002. Cannabis and Cannabinoids: Pharmacology, Toxicology, and Therapeutic Potential. Binghamton: The Haworth Press, Inc.
  5. Johnson, J. 2019. Hemp oil benefits list. Medical News Today. Viitattu 25.1.2021. https://www.medicalnewstoday.com/articles/324450