Categories
breakfast RECIPES

Yön yli -puuro

Yön yli -puuro

(kaksi annosta)

6 rkl Kaurahiutaleita
6 rkl Hamppuhiutaleita
4 dl Kauramaitoa
1 tl Psylliumjauhetta
Ripaus kanelia
(1 tl sokeria/hunajaa)

Valmista tuorepuuro edellisenä iltana. Sekoita yhteen kaikki ainekset ja laita yöksi jääkaappiin. Aamulla aamiainen on valmis nautittavaksi! Voit tehdä puuron myös korkilliseen lasipurkkiin, jolloin se on helppo ottaa mukaan vaikka välipalaksi. Päälle voit lisätä haluamiasi lisukkeita, kuten marjoja.

Muunnos: voit jättää psylliumjauheen pois.

Categories
breakfast RECIPES snack

Satokauden hamppuaamiainen

Satokauden hamppuaamiainen

Satokauden marjoja (esim. karviaisia ja viinimarjoja)
Hamppuhiutaleita
Maustamatonta kaurajogurttia

Loihdi satokauden antimista herkullinen vitamiini- ja energiapommi. Helppoa, yksinkertaista ja maukasta!

Categories
kirjallisuus RECIPES

Reseptit jakoon <3

Hamppu taipuu moneen makuun. Äskettäin julkaistuun hemppureseptikirjaan, Cooking With Hemp, sinunkin on mahdollista tutustua ilmaiseksi. Se on kokonaisuudessaan ladattavissa PDF-tiedostona from here.

Hamppu parhaillaan kasvaa kohti satokauden puintia. Nyt on oivallinen aika ja mahdollisuus tämän reseptikirjan avulla inspiroitua kaikista herkuista, joita hampusta pystyy vaivattomasti loihtimaan keittiössä.

Kirjan reseptit ovat englanniksi. Pyrimme julkaisemaan parhaita reseptejä suomeksi täällä sivuillamme. Kirja on myös vegaaniystävällinen, mutta sen kaikki reseptit eivät ole vegaanisia.

Hampusta iloa ruoanlaittoon! <3

Categories
Marketing COMPANY

Video: Jyväs-Hamppu ja hampun lukuisat käyttötavat

Categories
products COMPANY

Olemme MUJI:ssa

Tuotteitamme löytyy nyt myös MUJI:n verkkokaupasta sekä liikkeen kivijalasta Helsingissä (Kauppakeskus Kamppi).

Categories
breakfast goodies dessert RECIPES snack

Hemp muffins

Rouheisten hamppusämpylöiden jälkeen päädyin innovoimaan seuraavan hamppu-kaura-porkkanamuffinin, jonka voi nauttia hyvällä omallatunnolla vaikkapa aamu- tai iltapalaksi. Muffineissa on purutuntumaa, mutta mikäli se ei ole sun juttu, voit kokeilla reseptiä vaikkapa kaurajauhoilla (saat tehtyä kaurajauhoja itse blendaamalla kaurahiutaleet hienommaksi) ja hamppujauheella. Paahdetut hampunsiemenetkin voi halutessaan murskata hienommaksi. Reseptiä on helppo muokata myös erilaisilla mausteilla ja kuorrutteilla.

Hamppu-kaura-porkkanamuffinit ( 8 kpl )

vegaaninen, sokeriton, munaton, laktoositon, maidoton, VHH

1 dl porkkanaraastetta (n. 1 porkkana)
2 dl kaurahiutaleita
2 dl hamppuhiutaletta (tai hamppujauhetta)
0,5 dl roasted hemp seeds
0,5 dl erytritolia (tai ihan vaan sokeria)
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
ripaus suolaa, inkivääriä ja vaniljajauhetta
0,5 dl öljyä (käytin kylmäpuristettua rypsiöljyä)
1 dl kaurajuomaa

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja jaa muffinivuokiin.

Lisää vielä halutessasi pinnalle hampunsiemeniä.
Laita uuniin 200 C noin 25 minuutin ajaksi.

Anna jäähtyä. Lisää haluamasi kuorrute tai syö vaikka sellaisenaan voin kanssa.


Jos tykkää kookoksen mausta, voi myös kookoskermasta ja -maidosta tehdä kookosvaahdon muffinien päälle:

1/3 kookoskermaa
1/3 kookosmaitoa
1/3 margariinia (huoneenlämpöinen)
ripaus suolaa

Vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi ja asettele muffinien päälle. Laita jääkaappiin jähmettymään hetkeksi ja nauti vaikkapa aamu- tai iltapalaksi

1 muffini sisältää noin (ilman kuorrutetta):

115 kcal
5,1 g proteiinia
6,8 g hiilihydraattia
6,4 g rasvaa
– 0,5 g tyydyttyneet rasvahapot
– 2,3 g kertatyydyttymättömät rasvahapot
– 2,8 g monityydyttymättömät rasvahapot

Categories
Pääruoka RECIPES

Hamppupihvien valmistus vihermehun mäskistä

Vihermehujen valmistuksesta jää yli valtavasti kuivaa hedelmälihaa, josta tuo ihana ja terveellinen mehu on puristettu mehuksi. Moni heittää tuon kuivan mäskin biojätteeseen, mutta sen voi (ja se kannattaa) myös hyödyntää ruoan laitossa. Sehän on yhä kallisarvoista, käyttökelpoista ja kuitupitoista raaka-ainetta moneen käyttöön. Tässä artikkelissa kerron, kuinka tuosta vihermehujen mäskistä saa tehtyä kasvispihvejä Jyväs-Hampun hamppupihvi ateria-ainesta hyödyntäen. Ohjeella tulee noin 9 vegaanista pihviä.

Video pihvien valmistuksesta

Vaihe 1. Mittaa 4 dl mäskiä, 4 dl kuiva-ainesta ja 3 dl vettä astiaan ja sekoita keskenään. Voit lisätä halutessasi hiukan suolaa. Maista kuitenkin ensin, sillä kuiva-aineseos sisältää sitä jo valmiiksi. Voit halutessasi lisätä myös juustoraastetta muiden ainesten sekaan. Sekoita parin minuutin ajan, kunnes massa on muotoiltavaa.

Vaihe 2. Muotoile pellille pihvit käsin. Voitele leivinpaperi pihvien alta öljyllä, jolloin pihvit eivät tartu kiinni. Voit myös halutessasi öljytä pihvien pinnan, tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä.

Vaihe 3. Paista pihvit 175 C kiertoilmauunissa noin 25-30 minuutin ajan. Uuneissa on eroja, joten tarkista 20 minuutin kohdalla, etteivät pihvit pala. Voit myös kääntää pihvit tässä kohtaa.

Vinkki: Voit myös kokeilla korvata nesteen esimerkiksi kermaviilillä tai sen korvaavalla soijavalmisteella.

Categories
Vastuullisuus

Kuinka auttaa ilmastoa omilla teoillaan?

Moni miettii, mitä voisi tehdä ilmaston hyväksi ja mitkä olisivat helpoimpia keinoja hillitä ilmastonmuutosta omilla toimillaan. Koko ruokaketju on suuressa roolissa ilmastonmuutoksen kannalta, joten yksi keino hillitä ilmastonmuutosta omilla teoillaan on ruokavalinnat ja ruoan kulutuskäyttäytyminen. Tässä on yksi syy myös meidän olemassaoloomme.

Tässä vinkkimme vastuullisempiin ruokavalintoihin:

  1. Syö kasviperäistä ruokaa. Kasvipohjainen ruokavalio on always eläinperäistä ruokaa ilmastoystävällisempää. Moni kuitenkin pitää lihan mausta, eikä siitä ole jokaisen pakko luopua. Kuitenkin vähentäminen on ilmaston kannalta välttämätöntä. Korvaamalla edes osan eläinperäisistä tuotteista teet ilmastoteon. Mitä enemmän syöt kasvipohjaista ruokaa, sitä ilmastoystävällisemmin syöt. Aloita pienillä teoilla. Korvaa vaikkapa kahvimaito kauramaidolla (joka maistuukin muuten monen mielestä paljon paremmalta) ja pidä alkuun edes yksi kasvispäivä viikossa. Lisää kasvisruoan syöntiä pikkuhiljaa enemmän. Tavoittele, että lopulta syöt enää vain 1-2 kertaa viikossa lihaa.
  2. Hanki energia monipuolisista kasveista. Me haluamme pitää yllä peltojen ja ympäristön monimuotoisuutta, joka kärsii, kun viljely koostuu yksipuolisista kasvilajikkeista. Monet kasvit sitovat hiiltä kasvaessaan. Hamppu on erityisen ympäristöystävällinen, sillä se sitoo erittäin hyvin hiiltä ja kasvaa nopeasti, parantaa maaperää, eikä sen kasvatuksessa käytetä torjunta-aineita. Lisäämällä ympäristöystävällisiä raaka-aineita ruokavalioon yhä enemmän saamme lisättyä näiden tuotteiden kysyntää ja täten myös niiden tuomia ympäristöhyötyjä. Haluamme myös pitää yllä peltojen ja ympäristön monimuotoisuutta, joka kärsii, kun viljely koostuu yksipuolisista kasvilajikkeista. Tiesitkö, että 75 % maailman ruoasta tulee vain 12 kasvista ja viidestä eläinlajista? Vain kolme kasvilajiketta (riisi, maissi ja vehnä) koostaa noin 60 % ihmisen energianlähteestä, mutta ravitsemuksellisesti ne eivät kuitenkaan täytä vitamiinien ja mineraalien tarpeitamme. Lisäksi monia ravintorikkaita kasveja häviää maapallolta viljelyn yksipuolisuuden vuoksi. (1) Me voimme suojella ympäristön monimuotoisuutta valitsemalla energian lähteeksi myös muita, kuin näitä tavanomaisia ja paljon viljeltyjä kasveja, jotka kuuluvat perinteisesti lähes kaikkien ruokapöytään ja -kaappeihin. Täältä pääset lukemaan Knorrin ja WWF:n tekemän oppaan ” Future 50 Foods” (englanninkielinen), johon muuten myös ravitseva hampunsiemen on listattuna. Valitsemalla monipuolisesti erilaisia kasviperäisiä raaka-aineita ruokavalioomme rikastutamme samalla myös ruokavaliotamme sekä makuaistiamme.
  3. Käytä ruokasi mahdollisimman tehokkaasti. Tarkoittaa sitä, että heitä mahdollisimman vähän ruokaa roskiin. Ota lautaselle vain se, mitä jaksat syödä. Käytä ensin vanhemmat raaka-aineet kaapista ja järjestä jääkaappi aina kauppareissun jälkeen niin, että vanhat ovat edessä ja uudet takana. Pakasta osa ruoasta jos tuli tehtyä liian iso annos ruokaa valmiiksi. Myös monelle kasviksen ”hävikkiosalle” löytyy käyttöä mistä moni ei vain tiedä. Esimerkiksi parsakaalin varsi saattaa lentää monella roskikseen, mutta sen voi kuitenkin keittää ja soseuttaa vaikkapa kasvissosekeiton sekaan. Varsi on itseasiassa myös hyvin ravintorikas osa, jonka moni heittää suotta pois (myönnän, itsekin olen näin tehnyt monesti).
  4. Kierrätä. Älä heitä ruokajätettä sekajätteeseen. Jos mahdollista, kompostoi omassa kompostissa ja hyödynnä jäte näin omassa puutarhassa.
  5. Osta kotimaista ja paikallista. Näin kuljetusmatkat pienenevät ja lisäksi tuet paikallista ja kotimaan taloutta maksamalla tuloja kotimaahasi.

Lähteet:

Future 50 Foods. 2019. 50 Foods For Healthier People and a Healthier Planet. Knorr & WWF. https://www.wwf.org.uk/sites/default/files/2019-02/Knorr_Future_50_Report_FINAL_Online.pdf

Categories
breakfast RECIPES snack

Mihin hamppujauhoja käytetään?

Hampusta saadaan valmistettua monenlaista proteiinipitoista hamppujauhoa, joka proteiinin lisäksi sisältää hyviä rasvahappoja sekä hampun sisältämiä tärkeitä ravintoaineita. Jyväs-Hampun hamppujauhot ja -hiutaleet valmistetaan kylmäpuristusmenetelmällä, jolloin jauhojen ja hiutaleiden ravinteikkuus säilyy parhaimmillaan. Hampunsiemen sisältää mm. kaikki 20 aminohappoa, proteiinia, kuitua, sekä runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita. Vaikka kyseessä on siemen, on analyysiemme mukaan kotimaisella lajikkeella hyvin pieniä määriä raskasmetalleja, jolloin sitä on myös turvallista nauttia ruokavaliossaan.

Korvaamalla osan jauhoista hamppujauhoilla, saadaan valmiin tuotteen proteiinipitoisuutta nostettua sekä parannettua ravinteikkuutta muiltakin osin. Myös ihanaa pähkinäisyyttä saadaan makuun.

Hamppuhiutaletta voidaan käyttää samaan tapaan, kuin jauhotkin. Koostumus on ainoastaan karkeampaa. Hiutale sopii mainiosti mm. sämpyläjauhoihin tai pizza-taikinaan. Sitä saa myös itse jauhettua hienommaksi.

Rouheiset hamppusämpylät

Tässä ohje hamppusämpylöihin. Tällä ohjeella on korvattu
n. 30 % jauhoista hamppuhiutaleilla. Ohjeella tulee 12-14 sämpylää.

9 dl rouheista sämpyläjauhoa
4 dl hamppuhiutaletta
1 dl siemeniä (voit käyttää hampunsiemeniä tai omaa siemensekoitusta)
1 pss kuivahiivaa

4,5 dl kädenlämpöistä vettä
0,5 dl öljyä
1 tl laadukasta suolaa


Sekoita kuivat aineet keskenään. Mittaa käden lämpöinen vesi erikseen ja sekoita öljy ja suola siihen. Lisää kuivien aineiden joukkoon. Vaivaa taikina käyttäen tarvittaessa sämpyläjauhoja, kunnes taikina irtoaa astian pohjista eikä enää tartu käsiin. Älä lisää liikaa jauhoja, taikina saa jäädä pehmeäksi. Laita lämpimään paikkaan liinan alle kohoamaan.

Kun taikina on kohonnut liinan alla noin puoli tuntia, kaada taikina tasolle ja muotoile pitkäksi pötköksi (lisää jauhoja tarvittaessa niin, ettei tartu pöytään). Leikkaa pötköstä saman kokoisia paloja ja pyörittele sämpylöiksi pellille. Anna sämpylöiden nyt kohota vielä toiset puoli tuntia. Paista 225 C noin 20 min.

Voiko hamppujauhoa käyttää muuhun kuin leivontaan?

Hamppujauhot ovat erinomainen lisä aamiaiselle ja iltapalalle myös jogurtin tai puuron sekaan. Hamppujauhot ja -hiutaleet tuovat annokseen lisää erityisesti proteiinia ja kuituja, sillä Jyväs-Hampun hamppujauhot sisältävät 33 % proteiinia ja jopa 41 % kuituja. Jos ei vatsa kuitenkaan ole tottunut kuituihin, kannattaa tuotteiden käyttö aloittaa varovaisesti, jotta vatsa ehtii tottua kuidun määrään.

Categories
levitteet lisukkeet RECIPES

Vinaigrette

Tässä ohje hamppuöljystä tehtävään helppoon ja herkulliseen hamppu-sitruunavinegrettiin. Tarvitset tähän pienen salaatinkastikepullon, johon valmis kastike tulee, raastinraudan, sekä pienen pienen suppilon, jonka avulla raaka-aineet saadaan ujutettua pulloon sisälle.

Hamppu-sitruunavinegretti


0,5 dl kylmäpuristettua hemp seed oil
0,2 dl luomusitruunasta puristettua sitruunamehua
0,2 dl omenaviinietikkaa
0.5 tsp salt
0,5-1 tl mustapippuria
1 rkl luomusitruunasta raastettua sitruunan kuorta
2 tl dijon sinappia.

Raasta sitruunan kuorta raastimen tiheällä sivulla ja laita suppilon avulla salaatinkastikepulloon. Mittaa muut aineet ja lisää ne yksitellen myös pulloon suppilon avulla. Laita pulloon korkki ja sekoita voimakkaasti. Jätä maustumaan ja vinegretti on valmis.

Käytä salaatinkastikkeena, mausteöljynä, leivän päällä tai dippinä patongille.

Ja ei kun herkuttelemaan – nam !

PS. Tähän ohjeeseen riittää hyvin myös pienempi pullo, jonka löydät from here.